Новий курс з громадянської освіти



У Харкові  стартували  дводенні  тренінги для учителів    міста і області з підготовки вчителів до викладання нового предмету – курсу за вибором «Кроки до порозуміння».
Проект реалізує громадська організація «Вчителі за демократію та партнерство» в рамках проекту Українська ініціатива підвищення суспільної довіри «Долаємо прірву: інструменти для об’єднання розділених громад»  (UCBI), при фінансовій підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) у п’яти областях України: Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській та Харківській.
           В умовах військово-політичного конфлікту на Донбасі, складної соціокультурної ситуації та інформаційної війни у районах, що межують із зоною конфлікту, гостро постала необхідність навчати учнів сучасних інструментів критичного мислення і комунікації, які б допомогли їм ефективно працювати з інформацією й сприяли толерантності, взаєморозумінню і згуртованості громад і громадян.
Саме для вирішення таких завдань з початку 2016 року для старшокласників впроваджується новий предмет – курс за вибором «Кроки до порозуміння», рекомендований Інститутом модернізації змісту освіти (лист №21/12-Г-21від 29.01.2016р.)
        Метою курсу є створення умов для формування в учнів ціннісних орієнтацій, умінь, навичок і моделей поведінки, орієнтованих на подолання наслідків соціального конфлікту і роз’єднаності українського суспільства, зменшення вразливості учнів і вчителів до маніпулятивної інформації, розвиток критичного мислення, опрацювання інструментів для громадських обговорень з питань конфліктів і його впливу на суспільне життя в Україні.
    В листопаді-грудні 2015р. в чотирьох  навчальних закладах м. Харкова та Харківської області була проведена апробація цього курсу.
Зміст
КРОК ПЕРШИЙ. СПІЛКУЙСЯ!
Тема 1.
 Як спілкуватись ефективно
Тема 2. Як зрозуміти іншу людину і навчитись говорити «Ні!» 
Тема 3. Як поводитись в конфліктній ситуації
КРОК ДРУГИЙ. ВРАХОВУЙ РІЗНОМАНІТНІСТЬ
Тема 4. Чому різноманітність – це ресурс
Тема 5. Як стереотипи впливають на наше життя
Тема 6. Як поєднати роз’єднані громади
КРОК ТРЕТІЙ. ОТРИМУЙ ДОСТОВІРНУ ІНФОРМАЦІЮ
Тема 7.
 Чому варто бути поінформованою людиною
Тема 8.
 Як перевірити достовірність інформації, відрізняючи факти від думок
Тема 9.
 Як розпізнати маніпуляцію та захиститись від неї
КРОК ЧЕТВЕРТИЙ. ОБГОВОРЮЙ
Тема 10.
 Що таке аргументована позиція
Тема 11.
 Що таке дискусія та як взяти в ній участь
Тема 12.
 Як взяти участь у письмовій дискусії
Тема 13.
 Як читати у пошуках аргументів
Тема 14.
 Як знаходити згоду у обговоренні, не відмовляючись від власних   переконань
Тема 15.
 Що таке дебати
В Харківській академії неперервної освіти 15-16 січня та 4-5 лютого 2016 р. для 52 вчителів історії та правознавства, директорів шкіл, заступників директорів з навчально-виховної роботи м. Харкова та Харківської області було проведено   два безкоштовних навчальних тренінги з чотирьох запланованих.
Учасники тренінгів познайомилися із змістом та   методикою впровадження в урочну та позаурочну роботу матеріалів курсу «Кроки для порозуміння», зокрема, з критичного мислення, інтерактивних технологій, уміння формулювати та відстоювати власну думку, знаходити можливості для розуміння інших поглядів та переконань.
 Всі учасники безкоштовно отримали навчальні посібники.


Фото про перебіг навчальних тренінгів